People First

Be responsible!

 Expozitia Micilor ARTisti

 

 

 

AEGEE Timişoara (Asociaţia Studenţilor Europeni) organizează un spectacol pentru copii de la centrul de plasament Rudolf  Walther ,evenimentul va avea loc la Teatrul Merlin în data de 28 martie ora 12.

 

     Spectacolul reprezintă finalul proiectului  "Mici ARTişti”care vizează organizarea unor ateliere de lucru unde zece echipe formate din  copii de la centrul de plasament Rudolf Walther din Timişoara împreună cu studenţi de la Facultatea de Arte si Design vor realiza două lucrări artistice . Aceste lucrări vor putea fi vizualizate în cadrul  spectacolului care va avea loc în ultima zi de desfăşurare a proiectului adică pe data de 28 martie.În cadrul acestui spectacol echipele vor fi supuse unui concurs de creaţie ,bazat pe lucrările realizate în primele trei zile.

 

 Spectacolul va fi întreţinut de trupa de dans Reflex,teatrul de Păpuşi Merlin ,copiii de la Asociatia Culturala Pentagon.Din juriu vor face parte reprezentant al Directiei pentru Protecţia Copilului din Timişoara,Diana Dogaru-specialist în pictură, Cristina Daju-asistent universitar,Elena Bissinger artist plastic profesionist,Gancea Daniela-Presedinte AEGEE.

 

"Mici ART-şti" vine în întâmpinarea problemelor societăţi civile actuale care încearcă să promoveze integrarea copiilor defavorizaţi din punct de vedere financiar,însă şi a copiilor care nu beneficiază de un mediu familial sănătos.

 

Scopul evenimentului este să crească gradul de interes faţă de copii cu vârste cuprinse între 8-12 ani, punctul de start  reprezentându-l acest proiect. Acest proiect prevede integrarea copiilor în societate,încurajarea numărului de activităţi cu persoanele din centrele de plasament,încurajarea unor proiecte de colaborare între centrele de copii şi instituţiile de învăţământ,reducerea numărului de abandonuri,exprimarea  viziunilor şi opiniilor proprii ale copiilor prin realizarea unor lucrări artistice.

 

Asociation des Etats Generaux des Etudiants de l’Europe ,European Students Forum sau mai bine zis Asociaţia Studenţilor Europeni reprezintă una dintre cele mai mari asociaţii studenţeşti interdisciplinare din Europa care presupune o largă varietate culturală.Este reprezentată de 15.000 de studenţi în 246 de centre universitare din 43 de ţări din Europa. AEGEE este o organizaţie secular non-profit şi non-guvernamentală.Toate proiectele şi activităţile sale sunt bazate direct pe munca voluntară a membrilor săi.


Poze  de la expozitie


 
 


Principala
 


                                                               Voluntariatul,

un prim pas spre dezvoltarea personală

 

                                                                                                               Marton Carmen

 

                                                  Cuvinte cheie:   

voluntariat                                  training                                        succes 

 

 


Voluntariatul reprezintă pentru mine un mod de viaţă. Am început să activez ca voluntar în primul an de facultate în Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept, pe scurt ELSA. ELSA este organizată de la nivel internaţional, existând în aproximativ 200 de universităţi în 36 de ţări europene. În România există de aproape 20 de ani în 9 mari centre universitare din ţară.

ELSA mi-a deschis porţile spre cunoaştere prin simplul fapt că mi-a oferit … practica!

Am făcut practică în diverse instituţii, am participat la study visit-uri şi la numeroase traininguri, am organizat şi participat la nenumărate conferinţe şi seminarii.

Un alt factor important care m-a făcut să rămân voluntar a fost dedicarea membrilor şi relaţiile de prietenie legate în cadrul atelierelor de lucru.

Să nu credeţi că a fi voluntar înseamnă doar muncă şi implicare, pentru noi, cei din ELSA, înseamnă şi distracţie, mai ales când petrecerea este încununarea unui proiect de succes.

Timpul petrecut împreună organizând evenimente în interesul tuturor ne-a făcut să rămânem prieteni şi să menţinem legătura chiar şi după terminarea facultăţii.

Probabil vă întrebaţi de ce cred eu că acest subiect ar prezenta vreun interes pentru un viitor manager de resurse umane?

Răspunsul e că într-o asociaţie non-guvernamentală intri mereu în contact cu oameni, unii deja membrii, alţii noi recruţi. Pe mine m-a ajutat faptul că timp de 2 ani am făcut parte din consiliul de conducere al asociaţiei şi am participat la procesul de selecţie şi recrutare al membrilor.

Pentru mine lucrurile care au contat în activitatea de voluntariat au fost practica şi relaţiile de prietenie legate cu alţi voluntari. Pentru alţii s-ar putea să conteze ieşirea din rutină, faptul că poţi să faci bine cuiva care are nevoie sau doar o activitate extracurriculară. Voluntariatul îţi oferă o împlinire pe care nici o altă activitate nu ţi-o dă, astfel înveţi să devii responsabil şi să-ţi organizezi foarte bine timpul liber. Ca şi voluntar îţi poţi dezvolta sau descoperi abilităţi şi deprinderi pe care nu ştiai că le ai.

Oricine poate fi voluntar.

Contează doar să îşi dorească acest lucru şi să-şi aducă contribuţia în comunitatea din care face parte.


Studentia este mai mult decat facultate

 

Autori:

Burlacu Oana - Seria 1 Grupa 1, Management, An II

Isfan Ariadna - Seria 1 Grupa 4, Management, An II

Pop Daniel - Seria 1 Grupa 1, Management, An II


Vrei mai mult de la studentie?

Este o intrebare care impune o anumita provocare, nu-i asa? Ei bine numai TU poti face ceva pentru tine si pentru anii tai de studentie! Banuim ca iti doresti sa iti amintesti de ei ca fiind cei mai nebuni si intensi din viata ta. Indrazneste!

Povestea noastra incepe prin cunoasterea in facultate, dar ceea ce ne-a apropiat intr-adevar a fost inscrierea intr-un ONG – AIESEC. Poate te gandesti ca vrem sa iti facem promovare, nu! Vrem sa iti spunem ce au insemnat pentru noi implicarea in proiecte prin care care te poti dezvolta, dar si mai mult – poti sa cunosti oameni pe care probabil ca stand in fata televizorului, acasa, nu ai fi avut vreodata ocazia de a-i cunoaste personal: oameni mari si oameni mici, oameni care vor mai mult de la ei, oameni care iti transmit cunostiintele lor a.i. tu sa fii urmatorul lider!

" Stii senzatia aceea in care simti ca esti cel mai bun? Simti ca ai reusit cu brio tot ce ti-ai propus? Simti ca esti apreciat pentru toate orele de nervi, frustrari si griji? Ei bine acea ultima senzatie, in care ‘ you feel you want to jump up till you reach the sky’, le eclipseaza pe toate celalalte! Astfel m-am simtit eu, dupa o conferinta organizata si pusa la punct impreuna cu alti 4 tineri. Atunci cand 70 de oameni se ridica in picioare si iti multumesc pentru tot ce ai facut pentru ei, senzatia de euforie este un mic copil. Am invatat sa lucrez in echipa, sa fiu diplomata, dar si convingatoare in acelasi timp, am invatat cum se realizeaza a good promo, am invatat cum se organizeaza o conferinta, dar si mai important – I had fun all the time! Stii…practica e diferita de teorie! Lasa-ti temerile la o parte si incearca! Crede-ma – vrei regreta mai mult in viata ce nu ai facut, decat ce ai facut!” Ary

" Pentru mine experienta implicarii intr-un ONG a insemnat o multime de oportunitati. Am coordonat o echipa, am reusit sa am un impact asupra altor oameni, am cunoscut si vorbit cu mari lideri precum Octavian Belu, Ambasadorul Africii de Sud in Romania, Stefan Palarie – cunoscut trainer national si multe alte personae care ne-au impartasit din experienta lor, oameni care sustin tinerii cu initiativa, care ne sustin pe noi! Personal, am reusit sa ma provoc, sa imi depasesc temerile si limitele, sa devin mai puternica si mai sigura pe mine! Acum, dupa 6 luni de voluntariat stiu exact ce vreau, stiu unde voi ajunge si sunt in mediul potrivit in care ma pot dezvolta si afirma!” Oana

" Cand am intrat pentru prima data intr-un ONG, aveam o oarecare reticenta in tot ceea ce inseamna voluntariatul. Mi se parea ca imi ocupa prea mult timp. Din fericire, pe parcurs am descoperit ca timpul petrecut aici este de fapt o investitie pe termen lung. La inceput – o investitie in propria-mi persoana si apoi in cei din jurul meu. Am ajuns sa invat foarte multe lucruri noi, sa iau contact cu lumea reala si, bineinteles, sa trec peste bariere de genul: emotii la interviuri sau atunci cand vorbesti in public. Am realizat ca abia atunci cand ajungi sa faci ceea ce iti place, in practica, iti dai seama de adevarata lor valoare. Personal toate aceste activitati in care am fost implicat, m-au ajutat sa capat o siguranta de sine, sa simt ca evoluez si ca pot schimba lucrurile din jurul meu!” Dani

Mesajul nostru pentru tine cititorule oriunde te-ai afla:

IA  ATITUDINE! 

INVENTEAZA-TI VIITORUL!

CHIAR MERITA

SA TE IMPLICI,

SA INCERCI CEVA NOU, 

                                                 SA INDRAZNESTI!O ALTFEL DE LUME

 

Ioana Trinc

 

 

Numele meu este Ioana Trinc si sunt studenta la Facultatea de Economie si  de Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest  din Timisoara,specializarea Management.

In vara anului 2008 am participat la un voluntariat la un spital de pshiatrie din apropierea oraşlui meu natal ,Ineu, impreuna cu o echipa de terapeuti ocupaţionali din Marea Britanie.

Acţiunea voluntariatului consta in deplasarea zilnica la spital, unde desfasuram diverse activitati cu pacientii spitalului, cum ar fi: pictura, desen, activitati sportive , culturale si alte jocuri.

Motivatia mea a fost una simpla: ma consider o persoana dinamica, iar fiind in vacanta de vara, imi doream sa-mi petrec timpul facand ceva util,iar aceasta actiune mi-a captat  atentia.

Mi s-a parut foarte interesant sa pot ajuta aceei oameni, care din pacate traiesc intro lume foartre diferita de a noastra.Aceasta terapie a ajutat foarte mult pacientii sa iasa din  rutina coplesitoare,. I-a ajutat sa le ridice moralul, sa-i binedispuna, sa le dea o e speranta.

 

Cred cu tarie ca o astfel de experienta iti dezvolta in primul rand simtul responsabilitatii.
Pe langa acest fapt am fost foarte impresionata sa observ ca exista practic o alta lume, o lume pe care putini o cunostem  si am putut sa imi  imbunatatesc cunostiintele exersand limba engleza alaturi de terapeuti ocupationali din Marea Britanie, simtind si invatand din plin ceea ce inseamna cu adevarat  spiritul de echipa.